Filmspanarna: The Last Flight to Abuja

Förra veckan fick jag välja film för vår månatliga filmspanarträff. När jag kollade bland filmerna som skulle ha premiär hittade jag ingenting som jag blev väldigt upphetsad över, så jag började leta på andra ställen – och visst, det var ju festival! CinemAfrica höll på mellan den 13.-17 mars och på lördag kl.15 visade de film på Zita i Stockholm. Efter några telefonsamtal var det klart: vi skulle se vår första Nollywoodfilm!

Festivallogo-cinemafrica

Genom mitt tidigare arbete för Film fra Sör i Oslo var detta inte min första afrikanska film, men den första från Nigeria. Faktiskt så saknar jag de cineastiska utmaningarna Film fra Sör ställde mig inför. Att ifrågesätta de egna filmvanorna med filmer från andra länder än de vestliga filmindustrierna är ett privileg som jag inte kan nyttja väldigt ofta här i Sverige, i alla fall inte på bio. Jag gillade tanken att inte bara utmana mig själv men även de andra Filmspanarna, och blev otroligt glad över att de hängde med. Nu fick vi se en film som gav oss mycket att diskutera.

Last-Flight2

The Last Flight to Abuja är, om man läser programbeskrivingen, “ett romantiskt katastrofdrama med humoristiska detaljer”. En nigeriansk blockbuster helt enkelt. Kort sammanfattat handlar filmen om ett antal olika människor vars öden möts under en flygresa som slutar i katastrof. Ett företag skickar sina högsta medarbetare på en spa-resa som tack för väl utfört arbete, en ung tjej vill bara hem efter hennes förlovade inte visar sig så trofast som han påstod, och en pilot tar upp sin kollegas generösa erbjudande om att byta skift så att han kan ta sig snabbare hem till sin familj. Redan innan förtexterna börjar får vi se kraschen, för att sedan snurras tillbaka i tiden flera gånger i tillbakablickar ur de olika protagonisternas synvinkel. Varje tillbakablick ger oss nya insikter om de olika karaktärerna och hur deras vägar korsas.

Jag var minst sagt skeptiskt inför både de romantiska och de humoristiska elementen, men jag måste erkänna att det var en stund sedan jag skrattade så mycket under en långfilm. Visserligen känns en del av humorn lite ofrivillig, tack vare schablonaktiga repliker och stelt – eller stundvis överdriven – skådespel, men i slutändan var filmen ett charmigt stycke underhållning som inte kan och får mätas med våra vesterländska standarder och förväntningar. Detta underströks ännu mer av regissör Obi Emelonyes korta sammanfattning av Nollywoods hittills korta historia. Under 90talet hittades ett lager med videoband som en fyndig kille använde för att göra film och sälja på gatan. Hungern efter egna, nigerianska berättelser var stor och så växte Nigerias filmindustri snabbt till en först och främst kommerciell företagsamhet med en vanlig produktionstid på 5 dagar – från idé till butik. Först under de senaste åren har flera röster inom Nollywood börjat höja ambitionerna, med The Last Flight to Abuja som ett av resultaten (med en produktionstid på, hör och se, hela 3 veckor!). Och visst verkar det löna sig, filmen nominerades för ett par dagar sedan i fem kategorier av den afrikanska motsvarigheten till Oscarn, och den har tagit sig ut i världen och ända hit till Sverige där den gav oss en trevlig eftermiddag på bio.

filmspanarna

Den här texten är en del av Filmspanarnas blogmarathon till månadens film. Här kan du läsa de andra texterna om The Last FLight to Abuja:

Fripps filmrevyer, The Velvet Cafe, Bilder och Ord, Deny Everything.

 

5 comments

  1. Pingback: When a forgettable movie became an unforgettable experience | The Velvet Café
  2. Pingback: Last Flight to Abuja (2012) | Rörliga bilder och tryckta ord
  3. Pingback: Last Flight to Abuja with #Filmspanarna
  4. Jessica

    Tack för ett underbart initiativ! Även om filmen mest lockade till ofrivilliga skratt pga den allmänt låga nivån, så blev det en härlig filmupplevelse tack vare den efterföljande frågestunden med den vältaliga regissören. Riktigt, riktigt intressant. Jag gick raka vägen hem och slog upp Nigeria på Wikipedia. Dittills hade min kunskap om landet varit obefintlig.

  5. Sofia

    Mycket bra val tycker även jag! och visst var det otroligt spännande att höra om upprinnelsen till Nollywood av idag. Tänk vad film kan göra för allmänbildningen om de mest disparata ämnen :D

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>