Om Moving Landscapes

Jag har länge velat skriva mer – och bättre – om kultur i alla dess former. Moving Landscapes är resultatet av denna önskan, och ska därför i första hand vara en portfolio för mig, mina texter och mina åsikter och insikter. Samtidigt så ska den också vara ett övningsfält där jag har möjlighet att se över min språkliga förmåga och förbättra mitt skrivande på svenska.

Att begränsa mig på ett enda fält, ett enda område inom kulturen är nästintill omöjligt för mig. Om jag skulle bli tvungen att välja skulle jag alltid välja filmen, men jag skulle sakna teatern, operan, dansen, modet, konsten, museerna, litteraturen, musiken. Detta är ämnen som kommer att återfinnas i mina texter här, men jag vill och kan inte begränsa mig på endast dessa. Världen är så mycket större, och så mycket rörligare än ett par kategorier.

Bloggens namn Moving Landscapes kommer från en film som under åren har betytt väldigt mycket för mig och mina studier, som har dykt upp igen och igen. Filmen är Jim Jarmusch’s Dead Man från 1995. I början av filmen reser huvudpersonen William Blake till en stad i väst, och under tågresans gång söker lokföraren upp honom:

Look out the window. And doesn’t this remind you of when you were in the boat? And then later that night you were lying, looking up at the ceiling, and the water in your head… was not dissimilar from the landscape, and you think to yourself, “Why is it that the landscape… is moving, but… the boat is still?”

Jag tycker att bilden av ett landskap i rörelse passar bra på hur vi oftast upplever kultur. Vi sitter stilla i vår bio- eller teaterstol och ser på en historia, ett antal bilder, en händelse som byggs upp eller faller isär framför våra ögon. När vi läser sitter vi stilla i vår lilla båt som är soffan eller biblioteksstolen, och orden skapar ett levande landskap som förändras med varje sida vi läser, som rör sig i vårt minne. Jag vill försöka fånga delar av detta landskap som utspelar sig framför oss genom våra sinnen. Det är min inspiration och målet med mina texter.

2 comments

  1. Pingback: moving landscapes · På väg
  2. Pingback: moving landscapes · Tåg-film

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>