Patti Smith – Just kids

Jag läser. I maj sträckläste jag ett par böcker under bara ett par dagar, men de senaste 2-3 veckorna kom jag inte riktigt igång. Jag prövade mig på Rilkes “Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge” men efter några sidor insåg jag att känslan inte stämde överens med där jag är nu. Bokens lukt av död och sjukdom var för påträngande för den tidiga sommaren, så jag sparar boken till en regnig höstdag. Jag prövade mig också på Per Olov Enquists “Ett annat liv”, men kom aldrig in i historien. Jag stod lite utanför boken och tittade ner på det som utspelade sig och allt tycktes lite främmande, lite snett, på ett sätt som inte gjorde mig nyfiken. Det är synd, för att min papa hade tjatat ganska länge på mig om att jag borde läsa Enquist. Även det får bli ett senare tillfälle.

Just Kids” av Patti Smith har jag velat läsa en stund. Jag funderade på att reservera den på biblioteket, men väntetiden är lång. Jag tänkte jag borde köpa den, men de gångerna jag kom förbi pocketshop och skulle köpa en bok fanns den inte inne. Istället stod den nu som “vattenlik” och med en använd flygbiljett mellan sidorna kvarglömd av en tidigare gäst i studion vi hyrde i Amsterdam. Jag började läsa och kunde inte lägga ifrån mig den, så nu flög den med hit till Sverige. Nu när jag har kommit en bra bit in i texten efter resan känns det på ett märkligt sätt naturligt att det är just detta slitna exemplar som råkade hamna i bagaget.

Egentligen är jag inte särskild intresserad av Patti Smiths musik, och jag brukar inte läsa biografier särskild ofta. Varför just denna bok tog tag i mig, redan innan jag började läsa den, kan jag inte säga. Däremot vet jag med bestämdhet att denna bok kom in i mitt liv vid exakt rätt tillfälle. Under en tid har jag haft en vag ångest omkring mitt egna skapande. Det är länge sedan jag sydde något, än längre sedan jag skrev ett handskrivet brev, och när jag sist skrev en dikt eller målade något minns jag knappt. “Just Kids” skapar en drivkraft till konsten i mig. Jag har fått tillbaka lusten att vara kreativ, att skapa saker, att producera något som i mina egna ögon (och det är det som är det viktiga) kan stå som konst, något som jag själv skulle vilja ha på väggen eller i en bok.

Boken är en ensamstående hyllning av skapandet, av konsten i alla möjliga och omöjliga former. Berättandet hjälper att flytta fokus ifrån att allting ska vara perfekt. Kreativitet är som en muskel som kan tränas, genom att läsa, genom att se på utställningar, gå på konserter, bläddra i konstböcker, men framförallt genom att skapa utan eftertanke, utan hänsyn till normer eller trender. Jag är fortfarande inte förtjust i Patti Smith som musiker, men som poet har hon öppnat en ny dörr för mig.

One comment

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>